Bigbank ennustab eluasemelaenude keskmise summa kasvu.

Märtsis suurenes Bigbankis eluasemelaenu taotluste arv võrreldes veebruariga 10% ja võrreldes eelmise aasta märtsiga 60%. Bigbank Eesti juhi Jonna Pekhteri sõnul on turuaktiivsus tingitud jaanuaris pankade poolt alustatud krediidimarginaalide vähendamisest.

“Siiski oli Tallinna korteriturul esimeses kvartalis tehtud tehingute arv suhteliselt väike võrreldes laenutaotluste arvuga. See võib viidata sellele, et paljudel on konkreetsed plaanid uue eluaseme soetamiseks lähitulevikus,” märkis Pekhter, keda tsiteeris panga pressiteenistus.

Pekhter usub, et üks põhjus kinnisvaraturu kasvavale huvile on uus juhis Eesti Panga juhilt, mis jõustus 1. aprillil ja määrab uue arvutusmeetodi maksimaalse suhte kohta laenumaksete ja laenuvõtja kuusissetuleku vahel.

Kui märtsis oli Bigbanki keskmine eluasemelaenu suurus 110 000 eurot, võiks see Pekhteri sõnul järgnevatel kuudel suureneda 20%.

“Näiteks võib inimene, kelle netosissetulek on 1700 eurot, nüüd saada laenu kuni 141 000 eurot, mitte varasemalt 120 000 eurot. Korteri ostmisel võiks see tähendada näiteks võimalust soetada eluaset lisatubadega – avar ja mugavam,” lisas Bigbanki juht.

Jaga seda postitust
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp